fbpx

instruktioner för montering av infärgat tegel

Dessa handgjorda tegelplattor är ett ojämnare tegel som måste läggas med bredare fog. Vi rekommenderar ca 8 mm. Läggs golvet med liten fog så blir golvet mycket vackert men ojämt. I butiken har vi valt smal fog. Detta golv är omöjligt att få helt jämt i läggningen och det är inte heller meningen med detta rustika golv. Det lättaste är att hålla en linje och inte fokusera på fogens bredd.

Golvet levereras obehandlat.

Fästmassa ARDEX X32 fix eller HÖGANÄS FB 1300 skall användas. Fogning sker med fog av samma fabrikat som fixet.

 

Infärgade tegel

Instruktionerna gäller endast för kategorierna Infärgat Tegelgolv och Infärgade Tegel.

Instruktioner för läggning av Infärgade tegel:

 1. Fix ARDEX X32 fix eller HÖGANÄS FB 1300 skall användas . Fogning sker med fog av samma fabrikat som fixet.

 2. Var noga med att hålla plattorna rena vid läggning. Torka genast bort fix som kommer på plattorna. Gå ej på plattorna med blöta skor då cementvatten lätt sugs in i plattan.

 3. Vi rekommenderar ca 8 mm fogbredd beroende på storleken på plattan och känslighet för fogsprång (snubbelkanter). Håll noga plattan ren från fix under läggningen.

 4. Efter ca 24-48 timmar impregneras plattorna med STAIN STOP 1 liter / ca 10 kvm. Vänta 1 dygn till dess att fogningen börjar.

 5. Vi rekommenderar SPRITSNING av fogen. Håll plattorna rena. Torka av plattorna löpande under fogningen, detta är ytterst viktigt!! Alltså torka genast bort överbliven fog som kommer på plattorna, men håll så torrt som möjligt. Låt fogen torka ca 48 timmar beroende av temperatur.

  Har man ingen fogsprits kan man även använda vanliga 5 liters plastpåsar i dubbla lager och klippa av hörnet.

  Plattorna kan även fogas som vanligt men det är då OMÖJLIGT att få bort all fog från plattan och golvet får en mer Antik look.

Ytbehandling:

 • Ni kan efter fogning lägga på ett lager till STAIN STOP om så önskas. Lägges då även över fogen.

Skötsel:

 • För rengörning rekommenderar vi stentvål eller en bra såpa.