fbpx

Skötsel & rengöring

Använd så torra metoder som möjligt, som torrmoppning eller dammsugning. Vid bunden smuts används en rengöringslösning av naturlig såpa/stentvål  med våtmoppning. Vid regelbunden användning av såpa/stentvållösning tillförs stenen den balanserade porfyllnad som är nödvändig som ytskydd. Såpan/stentvålen ska vara naturlig och fri från tillsatser. Polerade ytor på marmor/kalksten har liten sugförmåga, där bör man använda en liten mängd såpa/tvållösning. En yta som övermättas av såpa/sten tvål blir flammig (blackig) och matt, den kan också bli hal. Rengör då med endast ljummet vatten. OBS! kalksten reagerar med sura lösningar var noga med att kontrollera vad du använder. Spiller du något surt så torka genast upp. Jobba in mot fläcken för att ej sprida den mer. Tvätta av och mätta stenen igen med såpa/stentvållösning.

Om stenen behöver grovrengörning rekommenderar vi LITHOFIN POWER CLEAN

Följ alltid skyddsföreskrifterna för de medel som används!
Observera att detta endast är allmänna rekommendationer. Vi kan inte utlova hur just ditt golv reagerar med kemikalierna i det som orsakat fläcken eller med borttagningsmedlet. Olika ämnen kan påverka varandra till oförutsedda reaktioner.

Fläckar av härdat cementbruk är mycket svåra att avlägsna, det gäller att i första hand avlägsna bruket innan det härdat.

 

 

Fett- och oljefläckar ska avlägsnas så snabbt som möjligt för att förhindra att fett eller olja tränger ned i stenen. Fläckarna torkas torra med papper och tvättas med Fett- och olja bör tvättas bort så snart som möjligt för att förhindra att det tränger ned i stenen. Om en fläck uppstår, rengör med LITHOFIN OIL EX. Följ anvisningarna.

Rostfläckar är mycket svåra att avlägsna, särskilt om de suttit länge.

Vi rekommenderar LITHOFIN RUST OFF. Följ anvisningarna.

Tejp kan ha olika sammansättning som kräver olika medel. Kontakta tejp leverantören eller prova med LITHOFIN RESIN EX Följ anvisningarna.

Skrapa bort eller använd frysspray.

Tvätta rent med diskmedel eller Allrent i brukslösning.

För städning av kalksten/marmor rekommenderar vi Kulturhanterkarnas såpa, Stentvål eller Lithofin Wash and Clean

  • Vid all typ av rengöring eller behandling av olika material är det bäst att testa vald produkt på en liten yta först, ifall det skulle visa sig att materialet tar skada av produkten.
  • Använd aldrig såplösning för rengöring av kakel, klinker eller fogar. Det bildar en tunn fet beläggning där smuts kan få fäste. Färgade rengöringsmedel som exempelvis grönsåpa kan även missfärga fogar och andra porösa material som natursten.
  • Ofta räcker det att rengöra kaklet med varmt vatten och en trasa. Om inte detta hjälper – damm, tvålrester, fett och hudavlagringar kan fastna på kaklet – så kan det vara dags att använda ett neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel som till exempel LITHOFIN KF CONDITIONING CLEANER
  • Fogar kan lätt bli smutsiga på grund av sin porositet. I våtutrymmen kan cementbundna fogar ibland få en beläggning som oftast är någon form av mögelpåväxt. Den beror på att organiskt material i form av tvål- och schamporester, hud och håravfall har samlats i ytan och bildat grogrund för mögelsvampar. För att få bort dessa kan en skursvamp eller skurborste behövas tillsammans med ett alkaliskt rengöringsmedel som till exempelLITHOFIN KF GROUT CLEANER. Observera att denna enast fungerar på dessa glaserad plattor inte natursten.