fbpx

Stiltje står för stillastående

Om Stiltje

Vi vill att våra material skall användas i flera generationer. Material från stiltje är lite dyrare men meningen är att de ska hålla i längden. De ska inte bytas ut vid nästa renovering utan bli den där pärlan i huset man sparar i generation efter generation. Stiltjes material skall bli vackrare med åren.

Många är oroade över att kalksten är känsligt och vi får ofta höra “killen på kakelvaruhuset sade att kalksten får fläckar”, och visst kan kalksten få fläckar med åren, men vem får inte det.

Fläckarna blir dock en del av golvets historia, dess patina som gör att man vill behålla det vid nästa renovering. Som golvet ni sett i en gammal kyrka, trappuppgång eller skola. Hur skulle dessa lokaler kännas om det låg ett granitklinker där?  Att använda material som åldras vackert är för oss ett miljötänk.

Våra material kommer från naturen. Sten och lera som förädlas till vackra golv och kakel. Visst tar vi på detta sätt från naturen, men genom att ta tillvara på det naturen gett oss och på bästa sätt förädla grundmaterialen till produkter som inte skall bytas ut så hoppas vi att vi sparar naturen på sikt. Så mycket vi kan, arbetar vi med återvunna material tegel och ek som tas tillvara från gamla byggnader som rivs. Eftersom vi älskar naturmaterial så älskar vi vår natur.

Vi besöker alla våra producenter

Vi arbetar uteslutande med producenter som jag besökt själv. Det är ett kriterium för att en produkt ska få bli en Stiltjeprodukt. Jag har som motto att kan jag jobba i fabriken så kan jag köpa från den. Detta har tagit mig till många olika länder och kulturer. Alla är olika och detta har lärt mig att uppskatta dessa olikheter. Eftersom vi nästan uteslutande arbetar med handgjorda produkter från dessa olika länder känns som att vi får ta en liten del av det landets kultur till våra hem.

Många frågar mig om olika arbetsförhållanden i olika länder. Jag har till exempel talat med arbetarna i Marocko och frågat varför de sitter på huk och hugger Zellige. De tittar undrande på mig och säger att “det är så man gör”. Det är så man alltid jobbat och det är så yrkestraditionen säger att man ska arbeta. Det som går i arv i generationer och jag respekterar det.

Kanske inte alla måste eller vill ha en ergonomisk kontorsstol för att trivas? Förhållandena är viktiga, och att det inte finns barn som arbetar, att miljön är bra för själ och hälsa är självklarheter som vi kräver av våra producenter. Men sitter de på huk eller ej är inget jag lägger mig i då varje kultur har sina traditioner.

Miljön är viktig för oss

Det är också viktigt för mig att våra producenter har ett bra miljötänk. Att de återanvänder vatten från stensågarna, att arbetarna har tillgång till munskydd. Att värmen till bränningen av lera till tegel kommer från miljövänliga alternativ. Vi betalar gärna lite extra för att brännugnen går på solenergi.

Ett av de länder vi arbetat längst med är Indien. Vi har arbetat med samma företag där i 20 år och vi har faktiskt blivit en del av deras utveckling. Vi är stolta över att de numera är miljöcertifierade och har program för att hjälpa befolkningen i de olika byar där skiffergolv bryts att få utbildning och bra bostäder.

För varje kvadratmeter skifferplattor vi köper får minst en indisk familj bättre möjligheter till utbildning och bra bostad. Sådant stengolv känns bra att gå på.

unika material med den bästa kvalitén

Stiltje skapades 2001 när jakten på material till en renovering satte fart på mig, Pamela Moëll.

Jag hade alltid varit intresserad av sten och läste geologi som en del av min molekylärbiologutbildning. Jag fann inget som passade i Sverige och sökte mig till andra länder för att finna det jag sökte. Så startades Stiltje och jakten efter unika material med den bästa kvalitén pågår än idag.

Stiltje har nu butiker på Österlen och i Stockholm, samt webbutik över hela EU. Välkommen att inspireras till att skapa ett hållbart hem.

Pamela Moëll